Wednesday, 4 May 2016

PASANGAN SUAMI ISTERI DIANGGAP BERZINA SEPANJANG PERKAHWINAN MEREKA JIKA MELAKUKAN PERKARA INI.. JATUH HUKUM

Tags
        #Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan s0alan 1 9.

        #Perkahwinan seumpama ini, Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak pregnant luar nikah, cepat cepat dikahwinkan.

        Berdasarkan kenyataan tersebut, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila Pers0alan ini telah diajukan kepada se0rang Imam, di mana banyak pers0alan lain timbul dari pers0alan p0k0k tersebut. Saya k0ngsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:

        Pasangan suami isteri dianggap berzina sepanjang perkahwinan mereka jika

        S0alan 1: Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya se0rang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?
        Gadis itu tidak b0leh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.

        S0alan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, b0lehkah mereka bernikah?
        Tidak. Mereka tidak b0leh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.

        S0alan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?
        Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Se0rang lelaki tidak b0leh mengahwini se0rang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu.

        S0alan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?
        Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka b0leh bernikah sekali lagi,secara sah.

        S0alan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?
        Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.

        S0alan 6 : Apakah hak se0rang anak luar nikah?
        Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.

        S0alan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?
        Ya. Dia tidak b0leh menjadi mahram.

        S0alan 8 : Sekiranya se0rang lelaki Muslim Dan se0rang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?
        Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka b0leh bernikah.

        S0alan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu sese0rang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

        Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

        Kesimpulannya: Ibu bapa, saudaramara, 0rg2 kampung, t0k2 imam, t0k2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan perkahwinan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat

        T0l0ng jangan abaikan text ini. Ini merupakan satu perkara yang serius. Jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu.

        Mafhumnya: Katakanlah: Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam

        USTAZ R0SLI AL HAFIZ


        Sumber Asal : http://bl0gsangatserius.bl0gsp0t.my/2015/12/pasangan-suami-isteri-dianggap-berzina.html


EmoticonEmoticon