Tuesday 3 May 2016

Tahukah Anda Hukum Cukur Bulu Kemaluan dan Misai Wanita??

Tags

        Apa yang dimaksudkan dengan mencukur bulu kemaluan ialah mencukur bulu yang tumbuh disekeliling faraj wanita atau dia atas kemaluan lelaki. Tindakan yang diutamakan ialah mencukur, tetapi diharuskan pula dengan cara bergunting, mencabut dan menggunakan sejenis cecair kapur yang disapukan pada kulit yang menggugurkan bulu kulit itu.

        Se0rang ulama Syaikh Ibn Daqiq berpendapat bahawa sebahagian ulama cenderung mengutamakan bercukur bagi kaum wanita, kerana perbuatan mencabut akan berakibatkan kendurnya kulit di tempat itu.
        Anjuran yang sedemikian ini merupakan satu amalan yang digalakkan agar tidak ada kutu atau tungau yang dapat hidup dibahagian kemaluan, disamping tidak mendedahkannya kepada serangan penyakit tambahan pula kewujudan bulu pada kemaluan baik perempuan begitu juga lelaki, akan dapat menimbulkan bau yang kurang selesa.

        Anas bin Malik berkata : “Telah ditentukan waktu untuk kami memendekkan misai, mengerat kuku, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu kemaluan dan kami tidak dibenarkan untuk membiarkannya lebih dari masa empat puluh malam”. – (Riwayat Muslim, Ibn Majah, Ahmad, Tarmizi, Al-Nasai dan Abu Daud).
        Dalam perkara mencukur ini, HARAM bagi se0rang perempuan mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, begitu juga HARAM bagi se0rang lelaki mencukur bulu kemaluannya dihadapan perempuan lain, ataupun se0rang perempuan atau se0rang lelaki membenarkan 0rang lain untuk mencukur bulu kemaluannya. Mendedahkan aurat adalah HARAM disisi syarak, kecuali pendedahan se0rang isteri untuk suaminya atau se0rang suami untuk isterinya.

        Selain mencukur bulu kemaluan ada kaitannya se0rang perempuan membersihkan bulu muka. Imam Ahmad telah meriwayatkan, bahawa Bakarah binti Uqbah telah datang menemui Ummu al-Mu’minin ‘Aisyah r.a lalu ia bertanya kepada Aishah mengenai hal ini.

        Aisyah menjawab : “P0k0k yang baik dan air yang suci” Ia bertanya lagi tentang membersihkan muka. Aisyah menjawab : “Jika kamu mempunyai suami dan kamu b0leh menggugurkan dua biji mata kamu dan menggantikannya (kedua-duanya) dengan lebih cantik, maka lakukanlah.”.

        Membersihkan muka bagi se0rang perempuan dan juga badannya daripada bulu-bulu yang berlebihan adalah dib0lehkan. Akan tetapi rambutnya hendaklah ia mengh0rmati dan memeliharanya. Begitu juga jika sekiranya janggut atau misai tumbuh pada se0rang perempuan, maka hendaklah ia menghapuskannya.

EmoticonEmoticon